• Marvin Musquin
  • roadtec-z8
  • Troy Bayliss
  • interact
  • Max Biaggi
  • diablo-corsa-2-2
  • roadtec-z8-2
  • tony-cairoli

Upute za uporabu

Gume na motociklima, kao i na svakom vozilu, čine jedan od najbitnijih dijelova  u pogledu performansi, upravljivosti i što je najvažnije sigurnosti same vožnje. Puno puta ignoriramo neke postupke potrebne da bi gume kvalitetno i sigurno obavljale svoju zadaću. Kod motocikla, kontakt sa podlogom ovisi o dva dijela ne veća od dlana ruke, te je zato iznimno važno da se gume mijenjaju redovito i održavaju u što boljem stanju.

Svaka guma, ma kako kvalitetno bila konstruirana, podložna je oštećenjima u slučaju probijanja, nepravilnog pritiska, prevelikog opterećenja u vidu prekomjerne težine itd.  Oštećenja na gumi mogu prouzrokovati ozbiljne nezgode sa teškim posljedicama. Da bi se takve posljedice spriječile potrebno je voditi računa o nekoliko stvari koje su Vam u nastavku navedene.

Preporučljivo je da se redovito vrši vizualni pregled gume. Ako vidite da unutar samog profila ima kamenčića i sitnih predmeta, odstranite ih. U slučaju da su zabijeni u gumu obratite se stručnim osobama. 

Balansiranje guma

Elastična tijela, poput guma, ne mogu se izraditi u savršeno okrugloj formu, te je balansiranje guma veoma važno da bi iste ispravno funkcionirale

Čišćenje guma

Za čišćenje guma na motociklu, koristite mlaku vodu i blagi sapun, te nakon toga čistu vodu. Druga sredstva za čišćenje nisu preporučljiva.

Dimenzija gume

Nije preporučljivo mijenjati dimenziju gume u odnosu na onu koju je preporučio proizvođač.  Na taj način mogu se ozbiljno poremetiti vozna svojstva samog motocikla, te se u većini slučajeva ona pogoršavaju.

Dyno stol

Gume koje su bile korištene na stolovima za ispitivanje snage, nisu preporučljive za daljnju upotrebu.

Gume bez zračnica

Tubeless tyres require a special bead seat, because the beads have to form an airtight seal on the rim.

Indeks brzine

Svaka je guma konstruirana i predviđena za upotrebu do određenih brzina. U nekim dimenzijama, pogotovo za putne enduro motocikle, gume se rade u nekoliko različitih brzinskih indeksa.

Kako odabrati model gume

Iz dosadašnjeg iskustva možemo utvrditi da je puno vozača u nedoumici kod odabira guma za motocikl. To nije nimalo lak zadatak,  kad se uzme u obzir činjenica da su gume dosta skupe, a broj kilometara koji prevaljuju mali, pogotovo ako ih usporedimo sa automobilskim gumama. S obzirom na sve navedeno, pravi odabir guma, itekako je bitan.

Minimalna dubina profila

Potrošene gume sa minimalnom dubinom profila su veoma opasne iz dva razloga: Veoma su podložne probijanju i raznim oštećenjima. Nemaju skoro nikakve performanse na mokrom kolniku.

Naplatci

Veoma je važno da se guma montira na felgu ispravne širine. Da bi guma zadržala svoja svojstva i imala optimalan profil gazećeg sloja potrebno je da bude namontirana na felgu sukladno njenoj veličini.

Nosivost gume

Svaka guma ima svoju nosivost, i opterećivanje gume sa težinom za koju nije predviđena može biti veoma opasno.

Nove gume - nove zračnice

PIRELLI tubes fit with PIRELLI tyres.

Nove TL gume - novi ventili

When fitting a new tubeless tyre onto the tubeless-type rim of your motorcycle you should always use a new valve.

Popravak oštećene gume

Vožnja sa neispravnim i oštećenim gumama može biti veoma opasna. Oštećenje same gume ne mora uvijek biti vidljivo, zato ako primijetite neobično ponašanje samog motocikla, obavezno se obratite specijaliziranom servisu da demontira gumu i obavi pregled.

Poravnavanje kotača

Be sure to align your wheels every time the rear wheel is removed or the chain adjusted.