• tony-cairoli
  • roadtec-z8-2
  • Max Biaggi
  • diablo-corsa-2-2
  • roadtec-z8
  • Marvin Musquin
  • interact
  • Troy Bayliss

Kako odabrati model gume

Iz dosadašnjeg iskustva možemo utvrditi da je puno vozača u nedoumici kod odabira guma za motocikl. To nije nimalo lak zadatak,  kad se uzme u obzir činjenica da su gume dosta skupe, a broj kilometara koji prevaljuju mali, pogotovo ako ih usporedimo sa automobilskim gumama. S obzirom na sve navedeno, pravi odabir guma, itekako je bitan.

U zadnje vrijeme to je još više otežano, pogotovo u segmentu cestovnih guma za sportske motocikle, gdje određeni proizvođači u jednoj dimenziji nude po desetak različitih modela.
Osim toga, kod dosta vozača problem leži i u pristupu. Kad se odluče na kupnju, većinom traže savjet od prijatelja, prodavača, na forumima itd. To je u redu, dapače poželjno, ali problem leži u dosta slučajeva krivo postavljenom pitanju.

-Koje gume da kupim za moj xy motor?
Krivo! Vi ne kupujete gume za motor, nego za sebe!

Pitanje koje trebate sebi postaviti je
- Koje gume kupiti za moj stil vožnje i uvjete u kojima koristim xy motocikl?

Za primjer ćemo uzeti Hondu CBR 1000 RR i dimenzije 120/70 R 17 i 190/50 R 17.
U ponudi danas imate od provjerenih proizvođača cca 30 različitih modela koji su predviđeni za upotrebu na tom motociklu. Isto tako, raspon cijena od onih najjeftinijh do najskupljih je i do 40%, dok je kilometraža koju gume mogu napraviti, obrnuto proporcionalna cijeni, što su gume skuplje, rade manju kilometražu. Razlika u kilometraži između pojedinih guma iznosi i do 100%.

Iz svega navedenog, vidljivo je da odabiru pravilnog modela gume treba posvetiti veliku pažnju, kako iz financijskog aspekta, tako i zbog samog zadovoljstva u vožnji.

U daljnjem tekstu nastojat ćemo pojasniti karakteristike pojedinih guma i svrstati ih u određene grupe, da bi vam na taj način donekle olakšali odabir one prave. U rubrici " Usporedi moto gume ", na našoj stranici, nalazi Vam se usporedna tablica po modelima i proizvođačima, tako da možete imati u vidu koji modeli različitih proizvođača spadaju u iste grupe.

Da bi lakše razumijeli sve što će biti navedeno, imajte na umu sljedeće. Što su gume više sportski orijentirane, imaju višu radnu temperaturu, neudobnije su, rade manji broj kilometara, imaju lošije performanse na mokrom, ali im na suhom nema premca. Isto tako, što su više touring orijentacije, radna temperatura im je niža, udobnije su, rade veliku kilometražu, te imaju konstantne performanse u svim uvjetima.
Ovdje smo se dotakli radne temperature gume. Da bi guma ispravno funkcionirala, mora dostići svoju radnu temperaturu. Ona je dosta puta kriva za situacije gdje imamo nekoliko vozača, sa sličnim ili istim motociklima, jednake gume i različite komentare, meni valja, meni bezveze itd. Razlog je sljedeći. Ako guma na motociklu ne odgovara vašem stilu vožnje dolazi do problema. Ako imate na motociklu previše sportski orijentiranu gumu za vaš stil vožnje, rijetko kada ćete je dovesti na radnu temperaturu i uvijek će vam nedostajati gripa, a o vožnji po mokrom da ne govorimo. S druge strane, ako su vaše vozačke sposobnosti i stil vožnje na puno većem nivou od onoga za što su namijenjene odabrane gume, postoji vrlo velika mogućnost od pregrijavanja , što dovodi do iznenadnog gubitka gripa. Osim toga sportski orijentirane gume imaju šiljasti profil, koji omogućuje veću kontaktnu površinu u zavoju, da bi se dobilo na gripu, preciznosti i upravljivosti. Ali na pravcu znaju biti nemirne. Gume koje su više touring orijentacije, imaju puno obliji profil, puno su mirnije, polako padaju u zavoj itd.

 


 

CESTOVNE GUME

Competition

Slick

U ovu grupu spadaju Slickovi. Znači gume koje nemaju profila, koriste se isključivo na trkaćoj stazi, i to samo po suhom. Nemaju homologaciju za cestu, što znači da ne
možete proći tehnički pregled s njima.

Rade se u nekoliko različitih mješavina u zavisnosti o uvjetima korištenja. Temperatura, vrsta asfalta, trening,kvalifikacije, trka itd.
Osim toga proizvode se i u Rain i Intermedia varijanti, namijenjenoj za upotrebu na kiši i mokrom asfaltu.

Kod većine proizvođača dostupne su u dvije varijante, kao profesionalni slickovi i oni namijenjeni amaterima, koji su nešto lošijih performansi, ali znatno povoljniji.

Gume sa DOT-oznakom

Postoji puno organiziranih takmičenja gdje se zahtjeva da guma ima homologaciju za cestu. Za takve prilike proizvode se gume koje su u principu ništa drugo nego narezani slickovi. Dakle gume koje imaju homologaciju za cestu, možete s njima registrirati motocikl, ali su namijenjene isključivo upotrebi na trkama. Dostupne su, kao i slickovi, u nekoliko različitih tvrdoća, ovisno o namijeni. U ovu grupu spadaju gume kao što su Diablo Supercorsa SC, te Metzeler Racetec u specifikacijama od K0 do K2.

Gume iz ovog segmenta imaju strahovito oštar profil, precizne su, brzo ulaze u zavoj i imaju visoku radnu temperaturu.

Ovu vrstu guma nije preporučljivo koristiti na cesti, iz razloga što je prosječnom vozaču gotovo nemoguće u tim uvjetima postići radnu temperaturu, a performanse na mokrom su im loše.

Racing Street

Ova vrsta guma direktno je proizašla iz trkaćih guma uz manje preinake. Konstrukcija karkase te njen profil je ostao neizmijenjen, dok je sama smjesa više prilagođena cestovnoj upotrebi. Namijenjene su upotrebi na cesti, uz povremene izlete na stazu. Znači namijenjena je onim vozačima koji se voze brzo i po cesti i na stazi, a ne žele trošiti ni vrijeme ni novac za izmijene guma.

Imaju perfektne performanse po suhom vremenu, dosta loše na mokrom. Zahtijevaju dobro zagrijavanje kod upotrebe na cesti. Prelaze između 2 do 3 tisuće kilometara, i spadaju u viši cijenovni razred.

U ovu grupu guma spadaju modeli kao što su Diablo Supercorsa SP kod Pirelli-a , te Metzeler Racetec K3.


Hypersport

Ove gume predstavljaju vrh ponude sportskih guma namijenjenih upotrebi isključivo na cesti. U pravilu, Hypersport i Sport su jedna te ista kategorija, s tim da je postalo uvriježeno da u ovoj kategoriji svaki proizvođač ima jedan skuplji, premium model, te jedan povoljniji model.Da bi se napravila u tom dijelu određena razlika, premium model se svrstava u Hypersport kategoriju, a obični u Sport.
Namijenjene su onim vozačima koji žele na cesti uživati u maksimalnim performansama po suhome. Jedino su im važne performanse na suhoj cesti, a performanse na mokrom, trajanje i cijena su im manje bitne.

Odlikuje ih vrhunski grip na suhom, profil je i dalje oštar ali ne ekstremno, relativno dobre performanse na mokrom, dosta visoka cijena. Prelaze između 3 i 5 tisuća kilometara. Period zagrijavanja je relativno brz, ali im ipak treba otvorena cesta da bi se kvalitetno zagrijale. Nisu za prosječnog vozača, više za one koji se voze doista brzo.

Ovdje spadaju gume kao što su Diablo Rosso Corsa te Diablo Rosso II kod Pirelli-a , te Metzeler Sportec M5.


Sport

Gume u ovoj klasi su najrasprostranjenije i koristi ih najveći broj vozača. Radi se o gumama koje su namijenjene vozačima koji traže od gume sportske performanse, uz uvjet da su ipak primjerene i za svakodnevnu upotrebu u različitim uvjetima.

Odlikuju ih odlične performanse na suhom, dobre na mokrom. Relativno su udobne, profil je blago špicast, dosta se brzo zagriju, a prelaze od 6 do 10 000 tisuća kilometara.

U ovom segmentu su gume kao Metzeler Sportec M3 te Pirelli Diablo.


Sport Touring

Sport Touring gume su konstruirane na način da zadovolje što je moguće širi spektar upotrebe. Imaju konstantne performanse u svim uvjetima, namijenjene su normalnoj vožnji, iako dozvoljavaju i povremene izlete u sportske vode, pod uvjetom da se ne pretjeruje.

Cijenovno su u sredini, imaju konstantne performanse u svim uvjetima, pogotovo na mokrom. Odlike su im obli profil, udobnost, kratak rok zagrijavanja. Karakterizira ih mogućnost prelaženja velikog broja kilometara. U nekim slučajevima te brojke dosežu i do dvadeset tisuća kilometara.

Radi se o gumama kao što su Pirelli Angel ST, Metzeler Roadtec Z8 itd..


Custom Touring

Ovdje ćemo spomenuti gume za Chooper i Custom motocikle gdje je izbor dosta sužen i u principu je sveden na odabir proizvođača. Razlog leži u činjenici da većina proizvođača u ovom segmentu ima u ponudi samo jedan model gume. Kod Pirelli-a je to MT66 Route i Night Dragon, te ME880 Marathon kod Metzelera.

Vlasnici velikih putnih endura kao što je Honda Varadero ili Suzuki V-Storm imaju u ponudi Sport – Touring gume ili putne enduro gume. Na primjer Michelin Pilot Road ili Anakee. Jedna i druga vrsta gume su namijenjene upotrebi na cesti. Razlika je u tome što je Anakee ipak nešto robusnije konstrukcije, i upotrebljiva je na makadamu, iako su neke ozbiljnije terenske mogućnosti isključene.

Dijagonalne gume za motocikle manje kubikaže

Kod cestovnih guma u ponudi se nalaze još i dijagonalne gume namijenjene upotrebi motocikla manje kubikaže. Kod njih je izbor također dosta sužen, i u principu je sveden na one obične te one sportske orijentacije.
U ovu grupu spadaju gume kao što su Metzeler Lasertec te Pirelli Sport Demon.ENDURO GUME

Kod ove vrste motocikla izbor guma je dosta jednostavniji.

U ponudi imamo enduro gume namijenjene cestovnoj upotrebi. Takve gume su blagog profila i terenske karakteristike su im svedene na minimum. Najveća razlika u odnosu na cestovne gume leži u robusnijoj konstrukciji koja ih čini otpornijim na udarce , oštećenja te probijanje kad se koriste na makadamu. To su gume tipa Metzeler Tourance EXP ili Pirelli Scorpion Trail.

Zatim dolazimo do višenamjenskih enduro guma koje su namijenjene kako upotrebi na cesti, tako i van ceste. Idealne su za one koji zbog potrebe koriste motocikl u raznim uvjetima.
Ova vrsta guma je svojevrstan kompromis, i ako se ne traži previše, veoma dobar izbor.
Tu spadaju gume kao što su Metzeler Enduro 3, Pirelli MT90 A/T itd.

Ima dosta vlasnika enduro motocikla koji ih imaju iz primarnog razloga vožnje po terenu. Ipak motocikli su im registrirani, i koriste ih u redovnom prometu. Oni traže gumu koja će im pružiti odlične terenske performanse, a ipak ostati upotrebljive na cesti, pa samim time imati i homologaciju za cestovnu upotrebu. Za njih je idealan izbor Metzeler Karoo ili Pirelli MT21..

Došli smo do enduro i motocross guma koje nemaju homologaciju za cestu, i namijenjene su upotrebi isključivo van ceste. Nije ih preporučljivo koristiti na cesti, jer to uzrokuje u vrlo kratkom vremenu pucanje blokova, pa gume postaju neupotrebljive. Dijele se na one namijenjene Enduro ili Cross motociklima. Rade se u različitim varijantama tvrdoće u zavisnosti od terena na kojem će se koristiti.SCOOTER

Scooter Radial

Postoje maxi skuteri koji su to samo po nazivu, ali su se svojim performansama opasno približili motociklima. Na njih se montiraju gume radijalne konstrukcije koje su posebno proizvedene za takvu vrst skutera. Govorimo o maksi skuterima tipa Suzuki Burgman, Yamaha T-Max, Gilera GP800. Svi proizvođaći u ovom segmentu imaju u ponudi uglavnom jedan model i to razvijen iz Premium skuterskog modela npr. U slučaju Metzelera radi se o modelu Feelfree.


Scooter

Kod skuterskih guma i guma za mopede, izbor je sveden na one klasične i one sportske orijentacije. Razlika je vidljiva kako po nazivu tako i po šari.